ΚατηγορίεςΣυμβουλές και Tips

Το πεπτικό σύστημα του σκύλου

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πεπτικό σύστημα του σκύλου και την λειτουργία του! Πολλοί σκύλοι λόγω της διατροφής τους με πολλές επεξεργασμένες, χαμηλής ποιότητας και μη ισορροπημένες τροφές αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα (διάρροια, αέρια, φλεγμονές, κολίτιδα οξεία ή χρόνια, μη σχηματισμένα περιττώματα, πολλά περιττώματα, άπεπτες τροφές…). Έτσι σκεφτήκαμε να ετοιμάσουμε για εσάς έναν εύχρηστο οδηγό για να σας εξηγήσουμε την λειτουργία του πεπτικού συστήματος του σκύλου ο οποίος είναι ουσιαστικά ο δεύτερος εγκέφαλος του κατοικίδιού σας και πρέπει να είναι υγιής!

Μας αρέσει να θεωρούμε το πεπτικό σύστημα του σκύλου ως ένα ταξίδι που κάνει η τροφή του, οπότε, βάλτε την ζώνη ασφαλείας σας και ας ξεκινήσουμε την βόλτα!

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Η υγεία του εντέρου σχετίζεται με ολόκληρη την πεπτική οδό, η οποία ξεκινά επίσημα από το στόμα και τελειώνει, εκπληκτικά, με το πίσω άκρο, ή πιο βιολογικά ακριβή, με τον ορθό και τον πρωκτό του σκύλου.

Στους ανθρώπους, η πέψη ξεκινάει από το στόμα. Σπάζουμε φυσικά τα τρόφιμα με τα δόντια μας και τα ένζυμα σιέλου αρχίζουν να λειτουργούν.

Αυτό είναι ελαφρώς διαφορετικό στον σκύλο. Η δομή των δοντιών τους σημαίνει ότι είναι εξοπλισμένα για κόψιμο και σχίσιμο, και στη συνέχεια να καταπιούν μεγαλύτερα κομμάτια τροφίμων, ενώ εμείς οι άνθρωποι έχουμε δόντια επίπεδης επιφάνειας φτιαγμένα για πολτοποίηση. Το σάλιο ενός σκύλου έχει επίσης διαφορετική σύνθεση από τον άνθρωπο. Μελέτες έχουν δείξει 2.532 διαφορετικές πρωτεΐνες ανάμεσα στο σάλιο ανθρώπου και σκύλου. Το σάλιο του σκύλου παίζει περισσότερο ρόλο στην προστασία από τη φλεγμονή και λειτουργεί ως αντιμικροβιακό. Τα σκυλιά έχουν επίσης χαμηλότερες ποσότητες αμυλάσης από ότι οι άνθρωποι και φαίνεται ότι δεν υπάρχει, ή είναι πολύ λίγη, η σιελική αμυλάση στο σάλιο του σκύλου. Συνάγεται τακτικά το συμπέρασμα ότι επειδή ένας σκύλος είναι σαρκοφάγος, η δραστηριότητα αμυλάσης στο είδος δεν είναι τόσο κυρίαρχη.

Για το λόγο αυτό, η πέψη στο σκύλο αρχίζει πραγματικά στο στομάχι του και όχι στο στόμα του!

Καθώς το φαγητό ταξιδεύει κάτω από το σωλήνα τροφής (οισοφάγος), διέρχεται από τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτοί οι σφιγκτήρες είναι σημαντικοί, καθώς διατηρούν χωριστά τα μέρη του πεπτικού συστήματος. εάν δεν κλείσουν ή ανοίξουν σωστά, μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες όπως η παλινδρόμηση οξέος.

Το στομάχι είναι σαν πλυντήριο. Ανακατεύει φυσικά τις τροφές, αλλά απελευθερώνει επίσης ένζυμα, οξύ και ορμόνες για να τις διασπάσει σε μια ωφέλιμη για τον οργανισμό του σκύλου μορφή.

Ένα ένζυμο είναι μια πρωτεΐνη που επιταχύνει τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Τα πεπτικά ένζυμα επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις που διαλύουν τα μόρια των τροφίμων σε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό.

Η πεψίνη είναι ένα ένζυμο που απελευθερώνεται στο στομάχι, από αυτό που ονομάζουμε κύρια κύτταρα και χρησιμεύει στην πέψη των πρωτεϊνών. Το πεπτικό σύστημα του σκύλου γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό!

Το στομάχι απελευθερώνει επίσης υδροχλωρικό οξύ, πιο γνωστό ως οξύ του στομάχου από τα βρεγματικά κύτταρα. Αυτό το ιδιαίτερα οξύ περιβάλλον αναγκάζει τις πρωτεΐνες να χάσουν τη χαρακτηριστική τους διπλωμένη δομή που εκθέτει τους δεσμούς της πρωτεΐνης. Η πεψίνη (που έχει ενεργοποιηθεί από το οξύ του στομάχου) μπορεί στη συνέχεια να αρχίσει να εργάζεται σε αυτούς τους δεσμούς. Το στομαχικό οξύ αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη πολλών μικροοργανισμών που βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης.

Οι πεπτικές ορμόνες παράγονται επίσης στο στομάχι (και στο λεπτό έντερο, αλλά θα φτάσουμε εκεί αργότερα). Τα δύο G (ορμόνες γαστρεντερικού σωλήνα) απελευθερώνονται στο στομάχι, είναι η γαστρίνη και η γκρελίνη. Η γαστρίνη διεγείρει την απελευθέρωση οξέος του στομάχου όταν αισθάνεται ότι το στομάχι έχει τεντωθεί. Η γκρελίνη από την άλλη πλευρά, που παράγεται επίσης στο στομάχι, λέει στον εγκέφαλο ότι το σώμα πρέπει να τρέφεται και έτσι αυξάνει την όρεξη.

Στο στομάχι, η τροφή μετατρέπεται σε μια ουσία γνωστή ως chyme (ένα είδος χυμού), και αυτό μετακινείται στο λεπτό έντερο.

Το λεπτό έντερο είναι γεμάτο από μικροσκοπικές προβολές με την μορφή μοκέτας που ονομάζονται βίλες και μικροβίλες, γεγονός που αυξάνει την επιφάνεια του οργάνου. Αυτές οι προβολές επιτρέπουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Με λίγα λόγια, επιτρέπουν σε ό,τι υπάρχει στο λεπτό έντερο να κυκλοφορήσει. Συνεχίζουμε με το πεπτικό σύστημα του σκύλου!

Το πάγκρεας τροφοδοτεί το λεπτό έντερο και είναι σαν το εργοστάσιο του πεπτικού συστήματος. παράγοντας ένζυμα και ορμόνες για την περαιτέρω πέψη του χυμού (πολτοποιημένου φαγητού) από το στομάχι.

Το πάγκρεας παράγει:

– Λιπάση – σκεφτείτε λιπίδια, διαλύει το λίπος.

– Πρωτεάση – σκεφτείτε πρωτεΐνη, διασπά την πρωτεΐνη.

– Αμυλάση – βοηθά στη διάσπαση του αμύλου.

Παράγει επίσης μια σειρά ορμονών:

– Ινσουλίνη – προάγει την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα στο ήπαρ, το λίπος και τα σκελετικά μυϊκά κύτταρα.

– Γλυκαγόνη – ο αγγελιοφόρος που λέει στο συκώτι να απελευθερώσει αποθηκευμένη ζάχαρη.

– Γαστρίνη και αμυλίνη – ενώ το μεγαλύτερο μέρος του G απελευθερώνεται στο στομάχι, μερικά παρασκευάζονται επίσης στο πάγκρεας. Η αμυλίνη βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και της εκκένωσης του στομάχου.

Για περαιτέρω βοήθεια στην πέψη, τα χολικά οξέα παράγονται από το ήπαρ και αποθηκεύονται στη χοληδόχο κύστη. Η χολή εκκρίνεται στο λεπτό έντερο και βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση του λίπους. Για το σκοπό αυτό, είναι επίσης σημαντικά για την πέψη και το μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Καθώς περνάμε από το λεπτό έντερο, χτυπάμε μια άλλη πύλη που είναι γνωστή ως η ειλεοκυκλική βαλβίδα. Αυτή η πύλη λειτουργεί σαν φύλακας. Εάν παρατηρήσει ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί πέψη περνούν, χτυπά αυτό που γνωρίζουμε ως το ειλεϊκό φρένο, σταματώντας τις άνω κινήσεις του εντέρου. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σύστημα ανατροφοδότησης για την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών στο λεπτό έντερο.

Υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ αυτού του μηχανισμού και του πεπτιδίου YY, που παράγεται στο τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου που είναι γνωστό ως ειλεός. Αυτή η ορμόνη αναστέλλει την εντερική διέλευση (για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών) και έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα λιπαρών, γι’ αυτό το λίπος στη διατροφή σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα κορεσμού.

Και μετά μπαίνουμε στο παχύ έντερο του σκύλου!

Το παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για τέσσερα κύρια πράγματα:

– Ενυδάτωση

Το παχύ έντερο απορροφά υγρό και ηλεκτρολύτες. Εδώ τα περιεχόμενα από το έντερο μετατρέπονται από υγρό σε στερεό (αυτό υδαρές κόπρανο – δεν έχει περάσει αρκετό χρόνο στο παχύ έντερο για κάποιο λόγο).

– Το Μικροβίωμα

Εδώ βρίσκεται το μικροβίωμα. Αυτή η κοινότητα μικροβίων που κερδίζει πολλή προσοχή, για καλό λόγο. Υπάρχουν μικρόβια σε ολόκληρο το γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά η πλειοψηφία τους βρίσκεται εδώ. Αυτοί οι τύποι μπορούν να παράγουν βιταμίνες, αμινοξέα (δομικά στοιχεία πρωτεΐνης), ορμόνες και χημικούς αγγελιοφόρους. Εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύουν το φράγμα του εντέρου, επικοινωνούν με άλλα ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, αποτρέπουν την εισβολή από τα κακά σφάλματα, επηρεάζουν την κίνηση και τη λειτουργία του εντέρου και λατρεύουν τις φυτικές ίνες!

– Απορρόφηση θρεπτικών ουσιών

Ενώ τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν στο λεπτό έντερο, χάρη στο μικροβίωμα, αυτό συμβαίνει επίσης στο παχύ έντερο.

– Συμπιεστής αποβλήτων

Το τέλος του παχέος εντέρου, ο ορθός αποθηκεύει και συμπιέζει τα απόβλητα που παράγονται από το σώμα, όπως τα μέρη των νεκρών ερυθρών αιμοσφαιρίων που κάνουν τα περιττώματα καφέ! Όμως, το χρώμα των κοπράνων μπορεί επίσης να εξαρτάται από εντερικές εκκρίσεις και η μυρωδιά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα βακτήρια. (Αν υπάρχει μια ιδιαίτερα άσχημη μυρωδιά, τότε είναι πάντα καλύτερο να ελέγχετε αν συμβαίνει κάτι που δεν θα έπρεπε).

Το έντερο μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να του πει τι να κάνει, αλλά εξίσου γιατί χάνει μεγάλο μέρος της λειτουργίας του κατά τη διάρκεια των περιόδων άγχους και όταν οι πόροι ανακατευθύνονται μακριά από αυτό.

Αρκετές προγραμματισμένες κινήσεις είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά τροφής μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του πεπτικού συστήματος. Η περισταλτική είναι μια σειρά συσπάσεων μυϊκών κυμάτων που μετακινούν τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Το μετακινούμενο κινητικό σύμπλεγμα κινείται συνήθως μεταξύ του στομάχου και του λεπτού εντέρου, σκουπίζοντας το έντερο καθαρό μεταξύ των γευμάτων, αυτό είναι το βουητό που θα ακούσετε! Ορμόνες όπως η μοτιλίνη και η γκρελίνη εμπλέκονται στη δημιουργία MMCs.

Η δυσλειτουργία αυτού του συμπλόκου μπορεί να συμβεί και έχει παρατηρηθεί σε συνθήκες όπως το SIBO.

Η μαζική κίνηση είναι μια άλλη προγραμματισμένη κίνηση, και αυτό ωθεί τα σχηματισμένα περιττώματα στον ορθό, έτοιμα για εκκένωση. Οι μαζικές κινήσεις τίθενται σε αναμονή όλη τη νύχτα αλλά ξεκινούν ξανά το πρωί. Ακολουθούν τον δικό τους κιρκαδικό ρυθμό.

Και αυτό μας φέρνει στο τέλος του ταξιδιού. Από το στόμα στην εκκένωση του σκύλου!

Το πεπτικό σύστημα είναι στην πραγματικότητα ένα πολύπλοκο θηρίο, και είναι εύκολο να δούμε πώς τα πράγματα μπορούν να πάνε λίγο στραβά σε οποιοδήποτε από τα στάδια. Είναι επίσης δυνατό να δούμε πώς αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να έχει τέτοια επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.

Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενικότερη υγεία το πεπτικό σύστημα του σκύλου να είναι ισχυρό! Αυτό επιτυγχάνεται όταν καταναλώνει βιολογικά κατάλληλες για αυτό τροφές με τα απαραίτητα και ποιοτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ώστε να είναι χαρούμενο και να έχει ευζωία, όπως του αξίζει!

Πηγές:

https://www.mypetnutritionist.com/post/the-dogs-digestive-system
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0208317
https://academic.oup.com/jcem/article/92/10/4052/2598628
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147411/
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *