ΚατηγορίεςΣυμβουλές και Tips

Αλλεργία και τροφική δυσανεξία σκύλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν κάποιον που είναι αλλεργικός σε ορισμένα τρόφιμα, όπως φράουλες ή ξηρούς καρπούς. Όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις που σηματοδοτούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να απελευθερώσουν ισταμίνες. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η γύρη, τα χόρτα, τα μούχλα και οι ψύλλοι είναι όλοι πιθανοί ένοχοι. Οι αντιδράσεις στα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% όλων των «αλλεργιών» που παρατηρούνται σε σκύλους και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Αλλά οι αλλεργίες στα τρόφιμα για σκύλους δεν είναι ο πιο συνηθισμένος ένοχος πίσω από τα συμπτώματα του σκύλου σας – η τροφική δυσανεξία είναι πιο πιθανό στη ρίζα της ταλαιπωρίας τους.

Στην πραγματικότητα, οι αληθινές αλλεργίες στις τροφές για σκύλους είναι σπάνιες και στις περισσότερες περιπτώσεις, μια διαγνωσμένη αλλεργία στις τροφές για σκύλους είναι στην πραγματικότητα μια ευαισθησία στα τρόφιμα (γνωστή και ως δυσανεξία). Παρόλο που ταΐζετε στο κουτάβι σας μια υγιεινή τροφή για σκύλους, κάτι στη διατροφή τους προκαλεί αντίδραση και μπορεί να είναι μια αντίδραση που έχει αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που ίσως ήταν εντάξει να φάει πριν από ένα χρόνο μπορεί τώρα να προκαλέσει πρόβλημα.

Τι είναι η τροφική αλλεργία σκύλου;

Η τροφική αλλεργία είναι μια από τις πιο κοινές αλλεργίες ή υπερευαισθησίες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα σκυλιά. Σε ένα κατοικίδιο ζώο με αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά και παράγει αντισώματα σε ουσίες που κανονικά θα ανέχονται. Σε μια αλλεργική αντίδραση σε ένα τρόφιμο, παράγονται αντισώματα έναντι κάποιου μέρους της τροφής, συνήθως πρωτεΐνης ή σύνθετου υδατάνθρακα. Δεδομένου ότι απαιτείται παραγωγή αντισωμάτων για την ανάπτυξη αλλεργίας, οι τροφικές αλλεργίες συνήθως εκδηλώνονται μετά από παρατεταμένη έκθεση σε ένα εμπορικό σήμα, τύπο ή μορφή τροφής.

Ποια είναι τα σημάδια της τροφικής αλλεργίας σκύλου; Ο σκύλος μου έχει φαγούρα και περιστασιακά διάρροια.

Στον σκύλο, τα σημάδια της τροφικής αλλεργίας είναι συνήθως φαγούρα στο δέρμα ή πεπτικές διαταραχές όπως έμετος ή διάρροια. Άλλες πιο λεπτές αλλαγές μπορούν επίσης να συμβούν, όπως η υπερκινητικότητα, η απώλεια βάρους, η έλλειψη ενέργειας, ακόμη και η επιθετικότητα.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το κουτάβι σας να δαγνώνεται ή να τρίβεται υπερβολικά, να τρίβει το πρόσωπό του με τα πόδια του ή με έπιπλα ή υπερβολικό γλείψιμο και μάσημα των ποδιών του έως ότου πρηστούν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά επιπλέον σημάδια που θα μπορούσαν να δείξουν τροφική αλλεργία σκύλου.

Το ένα είναι ότι ο σκύλος σας έχει υποτροπιάζοντα (χρόνια) αυτιά, ιδιαίτερα μυκητιακές μολύνσεις. Μια άλλη συμβουλή είναι εάν το φαγούρα στο δέρμα τους δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με στεροειδή ή εάν έχουν δερματικές λοιμώξεις που ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά, αλλά επανεμφανίζονται μετά τη διακοπή των αντιβιοτικών.

Άλλα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας σε σκύλους περιλαμβάνουν:

  •  Κόκκινα, με φαγούρα, φλεγμονώδη αυτιά, συχνό κούνημα του κεφαλιού
  • Τριχόπτωση
  • Κυψέλες, δερματικό εξάνθημα ή φλεγμονή του δέρματος
  • Ανοιχτές πληγές ή καυτά σημεία (hot spots)
  • Βήχας, δύσπνοια
  • Υγρά, κόκκινα ή με φαγούρα μάτια
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα
  • Οσμή από τα πόδια ή τα αυτιά (λόγω δευτερογενών βακτηριακών ή μολύνσεων ζύμης)
  • Στομαχικές διαταραχές, αέρια, έμετος, διάρροια

Μερικά κουτάβια μπορεί να έχουν αύξηση των κινήσεων του εντέρου – έως και 3 ή περισσότερες φορές την ημέρα, αν και αυτό είναι ένα λιγότερο κοινό σύμπτωμα.

Πώς να εντοπίσετε μια ευαισθησία (δυσανεξία) σκύλου στα τρόφιμα;

Οι ευαισθησίες στα τρόφιμα είναι χρόνιες αντιδράσεις που συνήθως συσσωρεύονται μετά από επανειλημμένη κατανάλωση συγκεκριμένου φαγητού / συστατικού. Συνήθως χρειάζονται μήνες, ή ακόμα και χρόνια, πριν εμφανιστούν τα σημάδια.

Αν και η αλλεργία στα τρόφιμα για σκύλους και η ευαισθησία (δυσανεξία) στα τρόφιμα έχουν πολλά από τα ίδια συμπτώματα, πιο συχνά από ό,τι όχι, μια ευαισθησία στα τρόφιμα θα προκαλέσει γαστρεντερική αντίδραση: διάρροια, έμετος, αέριο, έλλειψη όρεξης και απώλεια βάρους.

Ένας λόγος για τον οποίο η ευαισθησία στα τρόφιμα προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα είναι ότι το σύστημα του σκύλου σας δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί αυτό το συστατικό σωστά (ή ανέπτυξε αδυναμία επεξεργασίας του) για διάφορους λόγους. Άλλες φορές μπορεί να πιστεύουμε ότι ο σκύλος μας έχει ευαισθησία στα τρόφιμα, αλλά θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της απλής σίτισης των λανθασμένων συστατικών, όπως το γάλα. Όλα τα σκυλιά είναι δυσανεκτικά στη λακτόζη, το σώμα τους δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τη λακτόζη σε γαλακτοκομικά προϊόντα (δεν έχουν τα κατάλληλα ένζυμα), γεγονός που οδηγεί σε ζητήματα όπως η διάρροια. Αυτό είναι κοινό σε όλες τις φυλές σκύλων. Επομένως, παραλείψτε να αφήσετε τον σκύλο σας να γλείψει το υπόλοιπο γάλα από το μπολ δημητριακών σας.

Μερικά συστατικά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες σκύλου από άλλα;

Τα πιο συνηθισμένα τροφικά αλλεργιογόνα σε σκύλους είναι οι πρωτεΐνες, ειδικά εκείνες από γαλακτοκομικά προϊόντα, βόειο κρέας, αρνί, κοτόπουλο, αυγά κοτόπουλου, σόγια ή γλουτένη (από σιτάρι). Κάθε φορά που ένα κατοικίδιο τρώει τροφή που περιέχει αυτές τις ουσίες, τα αντισώματα αντιδρούν με τα αντιγόνα και εμφανίζονται συμπτώματα.

Ενώ τα σκυλιά μπορεί να είναι αλλεργικά σε συστατικά που προέρχονται από φυτά όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι, η σόγια και τα δημητριακά, στην πραγματικότητα είναι λιγότερο κοινά αλλεργιογόνα από ό, τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Έτσι, απλά η μετάβαση σε τροφή για σκύλους χωρίς κόκκους δεν θα θεραπεύσει με τον ίδιο τρόπο τα συμπτώματά τους.

Είναι αυτά τα μόνα συστατικά τροφίμων που ενδέχεται να προκαλέσουν υπερευαισθησία ή αλλεργική αντίδραση σκύλου;

Όχι, σχεδόν οποιοδήποτε συστατικό τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Οι πρωτεΐνες είναι η πιο κοινή αιτία, αλλά και άλλες ουσίες και πρόσθετα μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνες (συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης, συνθετικές βιταμίνες, άμυλο, λαχανικά, φρούτα, σιτηρά).

Πώς γίνεται η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας σκύλου;

Η καλύτερη και πιο ακριβής μέθοδος διάγνωσης της τροφικής αλλεργίας είναι να παρέχετε στον σκύλο σας μια υποαλλεργική διατροφή για 8 έως 12 εβδομάδες ως δοκιμή τροφής που ονομάζεται δοκιμή εξάλειψης.

Για να είναι μια πραγματική δοκιμή εξάλειψης για το κατοικίδιο ζώο σας, αυτή η ειδική διατροφή δεν πρέπει να περιέχει συστατικά που το κατοικίδιο έχει φάει στο παρελθόν. Αυτό απαιτεί επίσης να μην τρέφονται με άλλα τρόφιμα, θεραπείες ή συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των αρωματικών βιταμινών και των προληπτικών φαρμάκων έναντι των καρδιακών σκουληκιών.

Υπάρχουν εξετάσεις αίματος που μπορεί να δώσουν μια ένδειξη για το εάν ο σκύλος είναι αλλεργικός σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Αυτά ονομάζονται εξετάσεις IgE ορού και ο κτηνίατρός σας θα συζητήσει εάν θα ήταν επωφελές για τη διάγνωση της κατάστασης του κατοικίδιου ζώου σας.

Πώς αντιμετωπίζεται η τροφική αλλεργία σκύλου;

α) Υποαλλεργικές τροφές σκύλου

Μόλις εντοπιστεί η προσβλητική τροφή, επιλέγεται μια δίαιτα που δεν περιέχει αυτές τις συγκεκριμένες ουσίες (δοκιμή εξάλειψης). Σήμερα υπάρχουν μια σειρά από εμπορικά διαθέσιμες, υποαλλεργικές τροφές που μπορούν να παρέχονται μέχρι και για το υπόλοιπο της ζωής του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συζητήσει τις καλύτερες επιλογές για το κατοικίδιο ζώο σας, με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Η επιλογή όμως υποαλλεργικών τροφών μπορεί να είναι λίγο δύσκολη και υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν ψάχνετε για την καλύτερη τροφή για τον σκύλο σας.

Πρώτον, είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά τα συστατικά και να αναζητήσετε την «πραγματική» πηγή πρωτεΐνης. Συχνά, η κύρια πρωτεΐνη είναι κάτι σαν κοτόπουλο αν δείτε τη λέξη γεύση. Οι πιθανότητες είναι η κύρια πρωτεΐνη στο “Γεύση αρνιού και Ρύζι” είναι κάτι διαφορετικό από το αρνί. Μπορείτε να τροφοδοτήσετε ακούσια τον σκύλο σας με κάτι στο οποίο θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό και πεπτικό του σύστημα.

Επίσης, εάν η ετικέτα αναφέρει τη φυσική γεύση ως συστατικό, είναι συνήθως κατασκευασμένη από χοιρινό ή κοτόπουλο. Γενικά, είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνταγής, και συμπεριλαμβάνεται κυρίως για να έχει νόστιμη γεύση. Καλέστε την εταιρεία για να ρωτήσετε από ποιο ζώο δημιουργήθηκε η γεύση. Μερικοί αλλεργικοί σκύλοι δεν μπορούν να έχουν ούτε μικρές ποσότητες πρωτεΐνης στις οποίες είναι αλλεργικοί και η «γεύση» μπορεί να προκαλέσει αντίδραση.

Και μην ξεχνάτε ότι η τροφή για σκύλους χωρίς σιτηρά δεν είναι απαραιτήτως χωρίς αλλεργιογόνα, καθώς οι σπόροι είναι σπάνια ο μόνος ένοχος πίσω από τα συμπτώματα του σκύλου σας. Όταν ο σκύλος σας τρέφεται συστηματικά με συστατικά τα οποία δεν μπορεί να πέψει σωστά, αυτά είναι πιθανόν να εισέλθουν μέσω του πεπτικού του συστήματος στο κυκλοφοριακό του και έτσι να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τέλος, υπάρχει το λίπος κοτόπουλου. Αν και είναι υγιές σε σύγκριση με το χοιρινό ή το βόειο κρέας, δεν αποτελεί επαρκή πηγή πρωτεΐνης. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αν και είναι ασφαλές να το τρώνε, δεν θα παρέχει μια ισορροπημένη διατροφή (αυξημένα ωμέγα 6 λιπαρά) ούτε θα παράγει μια υγιεινή τροφή για σκύλους.

β) Σπιτική διατροφή σκύλου

Περιστασιακά δεν διατίθενται εμπορικές τροφές που περιέχουν τα σωστά συστατικά ή το κατοικίδιο ζώο σας δεν θα τα φάει. Εάν συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί να προετοιμάσετε μια σπιτική διατροφή.

Εάν αποφασίσετε να πάτε στη σπιτική διαδρομή και να δημιουργήσετε τη δική σας φρέσκια τροφή για σκύλους, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η συνταγή σας έχει τη σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, θερμίδων, υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων. Είναι περίπλοκο και πρέπει να διατυπωθεί από έναν διατροφολόγο.

γ) Αγοράστε τρόφιμα ειδικά σχεδιασμένα για το σκύλο σας.

Η εξατομικευμένη τροφή για σκύλους είναι σίγουρα ο απλούστερος τρόπος να αποφύγετε τις εικασίες σχετικά με τα συστατικά που του προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Υπάρχουν διάφορες εταιρείας που παρασκευάζουν ωμό ή μαγειρευτό φαγητό για σκύλους, που διαμορφώνουν τροφή για σκύλους για να υποστηρίξουν τις ευαισθησίες και τους διατροφικούς περιορισμούς. Συζητήστε με τους διατροφολόγους κατοικίδιων ζώων τους για να μάθετε αν η εξατομικευμένη τροφή για σκύλους τους είναι κατάλληλη για το σκυλί σας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές υγιεινής διατροφής για σκύλους για την υποστήριξη ευαίσθητων κουταβιών. Έτσι, η εύρεση των σωστών λιχουδιών και της καλύτερης τροφής για σκύλους για τον αξιόπιστο σύντροφό σας δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ήταν κάποτε.

δ) Προσοχή σε άλλους παράγοντες

Πριν ξεκινήσετε μια δοκιμή εξάλειψης (δίαιτα περιορισμένων συστατικών), είναι σημαντικό να αποκλειστούν όλα τα άλλα πιθανά προβλήματα. Η ατοπία, οι αλλεργίες στο δάγκωμα των ψύλλων, η υπερευαισθησία του εντερικού παρασίτου, η σαρκοπτική ψώρα και οι μολύνσεις μυκήτων ή βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με τις τροφικές αλλεργίες και την ευαισθησία στα τρόφιμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί: εάν η αντίδραση του σκύλου σας συνέπεσε με την αλλαγή του φαγητού τους, μπορεί να αντιδρούν σε μια ξαφνική αλλαγή σε αντίθεση με ένα συστατικό. Είτε τροφοδοτείτε κουτάβια, ενήλικα σκυλιά ή ηλικιωμένους, εισαγάγετε πάντα το σκυλί σας σε μια νέα διατροφή αργά για να επιτρέψετε στο γαστρεντερικό τους σύστημα τον χρόνο που χρειάζεται να προσαρμοστεί.

Μπορεί να θεραπευτεί η τροφική αλλεργία σκύλου;

Η μόνη θεραπεία είναι η αποφυγή. Ορισμένα κατοικίδια ζώα θα χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων, αλλά τα περισσότερα κατοικίδια μπορούν να αντιμετωπίσουν την τροφική αλλεργία με υποαλλεργικές τροφές και τακτική εναλλαγή πρωτεϊνών.

Είναι πιθανό ο σκύλος μου να αναπτύξει άλλες τροφικές αλλεργίες;

Τα σκυλιά που έχουν αναπτύξει αλλεργία σε ένα συγκεκριμένο φαγητό μπορεί να αναπτύξουν άλλες αλλεργίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα στο μέλλον. Επιπλέον, πολλά σκυλιά με τροφικές αλλεργίες έχουν άλλες αλλεργίες, όπως ατοπία (εισπνεόμενη αλλεργία από το περιβάλλον) ή αλλεργία στους ψύλλους.

Εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει τροφική αλλεργία, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει το κατοικίδιο ζώο σας να ξαναρχίσει μια πιο υγιεινή, χωρίς φαγούρα ζωή.

Πηγές:

https://vcahospitals.com/know-your-pet/food-allergies-in-dogs
https://www.woofadvisor.com/blog/how-to-tell-if-your-dog-is-allergic-or-food-sensitive/
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *